RESTAURANT EUROPA

 

Door Rob van Scheers (journalist en vaste gast sinds 1987)

 

Voor de eerlijke Griekse keuken komt u naar restaurant Europa. Gastheer Lazos Fotiadis serveert er met liefde en flair zijn fameuze stoofschotels, zijn lamsbout met Retsina, en zijn souflaki de Plaka. Een visschotel kiezen mag natuurlijk ook: de sardines uit de pan zijn een aanrader, net als de gamba's in rode saus. Zo biedt de avontuurlijke kaart een eclectische mix van het beste wat
de Griekse keuken te bieden heeft. Daaronder mogen we van Lazos overigens
ook de speciaal door hem geselecteerde rode wijnen uit Noord-Griekenland rekenen.
Hij is daarmee zo goed bekend, omdat zijn Griekse wortels in die regio liggen.
En de pepertjes vooraf, die scheiden de mannen van de jongens, zo leert de ervaring.
 
Onze filosofie? Niet teveel poespas, vertelt Lazos desgevraagd. Een en ander
blijkt uit de evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding van de gerechten. Maar net
zo goed uit de sympathieke, maar eenvoudige huiskamersfeer die het Griekse eethuis typeert, met op de muren geschilderde Rebetico-taferelen.
 
Om in dit stukje te beweren dat restaurant Europa het best bewaarde geheim van culinair Utrecht en omstreken is, is nonsens. Bewoners van Wittevrouwen, de Utrechtse wijk waar het restaurant is gevestigd, kennen dit familiebedrijf al
meer dan twintig jaar als een vast trefpunt. Nieuwsgierige nieuwkomers zullen restaurant Europa ontdekken als een toevluchtsoord voor Griekse gezelligheid, ook uitgedrukt in de glimlach van Gerda Fotiadis.